
Plagiat wszech czasów?
28 maja 2014, 11:53Dr Mike Sutton, kryminolog z Nottingham Trent University, twierdzi, że Karol Darwin dopuścił się plagiatu i nie tylko miał świadomość istnienia pracy Patricka Matthew, szkockiego właściciela ziemskiego, który w 1832 r. opisał naturalny proces doboru faworyzujący najlepiej przystosowanych, ale i czerpał z niej pełnymi garściami.

Możemy wyżywić kolejne miliardy ludzi
18 lipca 2014, 06:09Wyżywienie rosnącej liczby ludności bez zajmowania nowych terenów pod uprawę wydaje się zadaniem niemożliwym do wykonania. Jednak jak przekonują naukowcy z Institute of Environment na University of Minnesota, jeśli skupimy się na ulepszeniu systemu produkcji żywności, to będziemy mogli nie tylko wyżywić dodatkowe 3 miliardy ludzi, ale jednocześnie zmniejszyć niekorzystne oddziaływanie rolnictwa na środowisko.

Dowód wdzięczności Darwina
25 sierpnia 2014, 11:57Naukowcy z kopenhaskiego Muzeum Historii Naturalnej odkryli kolekcję pąkli (Balanus), podarowaną w 1854 r. przez Karola Darwina duńskiemu biologowi Johannowi Steenstrupowi.
Nowy sposób na zrewolucjonizowanie reklamy?
21 października 2014, 10:41Nieznaczne przesunięcie podkładu muzycznego w stosunku do reklamy poprawia jej zapamiętywanie. Andy Rogers Uniwersytetu w Huddersfield przedstawił wyniki swoich badań na konferencji Międzynarodowego Stowarzyszenia Muzyki Komputerowej w Atenach.

Bakterie z przewodu pokarmowego mola spożywczego rozkładają polietylen
4 grudnia 2014, 13:01Przez dziesięciolecia polietylen (PE) był uznawany za niebiodegradowalny. Choć od czasu do czasu opisywano rozkład PE przez hodowle baketrii, w literaturze naukowej rzadko prezentowano przekonujące dowody. Ostatnio chińsko-amerykański zespół uzupełnił tę lukę w wiedzy, demonstrując, że polimer jest degradowany przez bakterie z przewodu pokarmowego larw omacnicy spichrzanki (Plodia interpunctella).

Jak historia wspomagała rozprzestrzenianie lekoopornej gruźlicy
20 stycznia 2015, 16:29Wg naukowców, upadek Związku Radzieckiego pomógł w rozprzestrzenianiu wielolekoopornych prątków gruźlicy (Mycobacterium tuberculosis).

Ponowne łatanie dziury Stuxneta
11 marca 2015, 11:21Microsoft opublikuje dzisiaj biuletyn MS15-020, którym załata dziurę wykorzystywaną przez słynnego robaka Stuxnet. Po raz pierwszy dziura ta została załatana przez koncern z Redmond 2 sierpnia 2010 roku. Ponad 4 lata później okazało się, że łata nie działa tak jak powinna i maszyny użytkowników wciąż są wystawione na atak
Jak nowotwór oszukuje układ limfatyczny
12 maja 2015, 06:25Naukowcy z Karolinska Institutet odkryli, w jaki sposób komórki nowotworowe infiltrują układ limfatyczny. Okazało się, że podszywają się pod białe krwinki.

Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.

O 180 st. zmienili pogląd na gojenie złamań
19 sierpnia 2015, 10:46Dotąd sądzono, że fibryna odgrywa kluczową rolę w gojeniu złamania. Zamiast tego okazało się, że zasadniczy dla gojenia jest jej rozkład (fibrynoliza).